Przyjemność gotowania i smakowania..

Wpis

środa, 27 lutego 2013

Bruschetta z chorizo po hiszpańsku

Wczoraj było wspomnienie zimowych wakacji – rejsu wokół Teneryfy i

Gomery – jedne z moich najbardziej udanych wakacji.. Dużo się działo –

żeglowanie,  zwiedzanie pięknych wysp, Loro Park z delfinami i orkami

orazinnymi rzadkimi okazami zwierząt i szalony karnawał – prawie jak w

Rio deJaneiro.. Wczoraj  było spotkanie z uczestnikami rejsu i pokaz

zdjęć,akolacja była w stylu hiszpańskim.. Ja przygotowałam bruschette z

chorizo stylu hiszpańskim zainspirowana tym przepisem:

http://www.redonline.co.uk/food/recipes/chorizo-bruschetta (zdjęcie

pochodzi również z tej strony) Fajny pomysł na przekąskę.. Mi trochę

przypomina naszą fasolkę po bretońsku, ale wino trochę wzbogaca jej

smak..


Bruschetta z chorizo w stylu hiszpańskim

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na 12-14 porcji potrzebujemy:

2 duże bułki paryskie lub ciabaty

2 ząbki czosnku

1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek

140 g kiełbasy chorizo

1 puszka pokrojonych pomidorów

1 puszka białej fasoli

50 ml czerwonego wina

Spora garść poszatkowanej natki pietruszki

½ marchewki startej na tarce - opcjonalnie

Łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz, 2 łyżeczki cukru, liść laurowy

 

Przygotowanie

Na oleju podsmażamy pokrojony czosnek oraz kiełbasę. Podlewamy winem. Po wyparowaniu

wina dodajemy marchewkę i słodką paprykę, ostrą, pieprz, liść laurowy. Dorzucamy fasolę,

pomidory, natkę pietruszki i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Jeśli potrzeba dodajemy wino

i cukier do smaku (pomidory mogą dawać za dużo kwaśnego smaku).  Na sitku odsączamy

nadmiar soku.

W międzyczasie podgrzewamy piekarnik do 200 stopni na opcji grill, drugi ząbek czosnku

przeciskamy przez praskę i wrzucamy do oleju/oliwy, smarujemy nią pokrojone w poprzek

kromki bułek po obu stronach. Układamy na kratce do pieczenia, wstawiamy wysoko w

piekarniku , po 3 minutach obracamy i pieczemy kolejne 3 minuty.  Układamy chorizo z

sosem na powstałych kromkach.

Powstały sosik możemy zjeść również ze świeżą bułeczką posmarowaną masłem,

ziemniakami lub kaszą - tak również smakuje.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
marzeniapodniebienia
Czas publikacji:
środa, 27 lutego 2013 22:32

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • caffe.galeria napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/04 09:12:42:

    fajne...ale z fasoli rezygnuję :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl