Przyjemność gotowania i smakowania..

Wpis

wtorek, 16 października 2012

Tarta z dynią i kozim serem

Tarta jest smakowita.. Niedzielnym gościom bardzo smakowała i mnie

samej również.. Wolę tartę z mąki orkiszowej, która ma mniej glutenu

niż zwykła mąka, a ja staram się ostatnio bardzo zdrowo odżywiać..

Ciekawe połączenie dyni i odrobiny słodkiego smaku gruszki i koziego sera..

tarta z dynią i kozim serem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potrzebujemy:


ciasto na tartę według przepisu: http://smakprzyjemnosci.blox.pl/2012/07/Tarta-z-maki-orkiszowej-z-kurkami.html

farsz:
400 - 500 g dyni (ja lubię dużo, jeśli ktoś woli może być trochę mniej)

1 gruszka

150 g koziego sera twarogowego naturalnego

2 żółtka

2 łyżki śmietany

2 garście orzechów włoskich

2 łyżeczki masła

po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, suszonego imbiru

szczypta gałki muszkatałowej, sól


Przygotowujemy ciasto według przepisu i podpiekamy 15 minut. Dynię pieczemy w

piekarniku aż stanie się miękka (min 30 min,temp. 200 stopni). Gruszkę kroimy w małego

kawałki i podgotowujemy w niewielkiej ilości wody przez 10 minut. Ser kruszymy na

mniejsze kawałki, łączymy ze śmietaną, rozpuszczonym masłem i żółtkami oraz

przyprawami. Na podpieczony i lekko ostudzony spód wykładamy wymieszaną dynię, gruszkę

i orzechy. Zalewamy przygotowaną masą. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni.

Ten przepis bierze udział w:





Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
marzeniapodniebienia
Czas publikacji:
wtorek, 16 października 2012 19:58

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl