Przyjemność gotowania i smakowania..

Wpis

sobota, 29 września 2012

Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki

Zupa w jesiennych barwach, w sam raz na obecną porę roku - pożywna

i rozgrzewająca.. Przypomina mi trochę hinduski dal, który również

robiony jest z soczewicy i grochu, nie dodałam tylko hinduskich przypraw,

za to jest papryki i kawałeczek ostrej papryki, która rozgrzewa.. 


Zupa krem z soczewicy i papryki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potrzebujemy:

60 g suchej czerwonej soczewicy

70g suchego grochu żółtego (może być sama soczewica)

po 1/2 czerwonej i żółtej papryki

1 cebula

1 cm papryki ostrej

20g pestek dyni lub słonecznika

2 łyżeczki przyprawy warzywnej do zup (naturalnej bez dodatku chemii)

1 łyżka oleju

natka pietruszki

2 liście laurowe

Przygotowanie

 

Soczewicę i groch gotujemy w garnku w 1/2 l wody z dodatkiem przyprawy do zup.

W międzyczasie podsmażamy cebulę i gdy się zeszkli dodajemy również paprykę i smażymy

10 minut. Gdy groch i soczewica są już miękkie dodajemy usmażoną cebulę z papryką oraz

liść laurowy, dolewamy przegotowaną wodę, jeśli potrzeba. Gotujemy jeszcze 15 minut.

Miksujemy blenderem.

Pestki dyni lub słonecznika prażymy na patelni, którymi posypujemy zupę, dekorujemy

natką.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
marzeniapodniebienia
Czas publikacji:
sobota, 29 września 2012 13:22

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl