Wpis
Zupa w jesiennych barwach, w sam raz na obecną porę roku - pożywna
i rozgrzewająca.. Przypomina mi trochę hinduski dal, który również
robiony jest z soczewicy i grochu, nie dodałam tylko hinduskich przypraw,
za to jest papryki i kawałeczek ostrej papryki, która rozgrzewa..
Potrzebujemy:
60 g suchej czerwonej soczewicy
70g suchego grochu żółtego (może być sama soczewica)
po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
1 cebula
1 cm papryki ostrej
20g pestek dyni lub słonecznika
2 łyżeczki przyprawy warzywnej do zup (naturalnej bez dodatku chemii)
1 łyżka oleju
natka pietruszki
2 liście laurowe
Przygotowanie
Soczewicę i groch gotujemy w garnku w 1/2 l wody z dodatkiem przyprawy do zup.
W międzyczasie podsmażamy cebulę i gdy się zeszkli dodajemy również paprykę i smażymy
10 minut. Gdy groch i soczewica są już miękkie dodajemy usmażoną cebulę z papryką oraz
liść laurowy, dolewamy przegotowaną wodę, jeśli potrzeba. Gotujemy jeszcze 15 minut.
Miksujemy blenderem.
Pestki dyni lub słonecznika prażymy na patelni, którymi posypujemy zupę, dekorujemy
natką.